Blue snowball ice... Something I'm missing?

For topics specifically about audio interfaces (USB, MFi, Camera Connection Kit)

Moderators: Corey W, Rim

Post Reply
Dr. Hornalo PHD
Member
Posts: 6
Joined: Wed Dec 31, 2014 2:07 am

Blue snowball ice... Something I'm missing?

Post by Dr. Hornalo PHD » Wed Dec 31, 2014 1:54 pm

Hey guys! I'm new to auria and it's splendor and glory. So this next question is going to sound silly... How do I record into auria with the Blue snowball USB mic? I've got the camera connection kit, the led is lit on the mic, but it's only recording through the ipad built in mic. What am I missing? It's a 4th gen ipad, everything seems in order, but when I plug in the snowall, the bar at the top stays on "INT" and never goes to "USB" to indicate auria recognizes the connection. Something I'm missing?

Corey W
Expert
Posts: 257
Joined: Tue Sep 23, 2014 10:58 am

Re: Blue snowball ice... Something I'm missing?

Post by Corey W » Wed Dec 31, 2014 2:18 pm

Hi Dr.,
Create a new session in Auria and make sure the Sample Rate is set to 44100. See if that happens to turn the "INT" to "USB". Let me know,

Thanks,
Corey

Dr. Hornalo PHD
Member
Posts: 6
Joined: Wed Dec 31, 2014 2:07 am

Re: Blue snowball ice... Something I'm missing?

Post by Dr. Hornalo PHD » Wed Dec 31, 2014 4:13 pm

Hmmm... I will try that as soon as I get home and report back!!! Thank you so much for the speedy response!!

Dr. Hornalo PHD
Member
Posts: 6
Joined: Wed Dec 31, 2014 2:07 am

Re: Blue snowball ice... Something I'm missing?

Post by Dr. Hornalo PHD » Wed Dec 31, 2014 7:46 pm

So... Opened a new project... 44100.. Add mono track. Nothing. I am lost :cry:

Washboy
Expert
Posts: 926
Joined: Fri Aug 17, 2012 5:55 am
Location: London, UK

Re: Blue snowball ice... Something I'm missing?

Post by Washboy » Wed Dec 31, 2014 10:09 pm

Are you able to use the Snowball successfully with any other iPad recording app (e.g. GarageBand)? Also, are you using a genuine Apple CCK?

Dr. Hornalo PHD
Member
Posts: 6
Joined: Wed Dec 31, 2014 2:07 am

Re: Blue snowball ice... Something I'm missing?

Post by Dr. Hornalo PHD » Thu Jan 01, 2015 2:30 pm

I am using a genuine Apple cck.. Doing some tests with other apps, I can't get this thing to work at all. I tested with another device, the behringer uca202, and it works fine. Maybe I got a lemon. Thanks for helping me through my troubleshooting guys.

Dr. Hornalo PHD
Member
Posts: 6
Joined: Wed Dec 31, 2014 2:07 am

Re: Blue snowball ice... Something I'm missing?

Post by Dr. Hornalo PHD » Thu Jan 01, 2015 2:48 pm

Just for posterity however, it seems other users have had success with the same mic.. Is that correct? I did some research before the purchase, and chose the snowball ice because it will fit my needs so well. Even on the blue website, it claims that the snowball is compatible with iOS devices. Again... Something I'm missing?

miguelmarcos
Expert
Posts: 44
Joined: Sat Apr 12, 2014 10:23 am

Re: Blue snowball ice... Something I'm missing?

Post by miguelmarcos » Thu Jan 01, 2015 5:19 pm

Have you got a PC or Mac to test with?

User avatar
martygras
Expert
Posts: 709
Joined: Wed Aug 28, 2013 10:03 am

Re: Blue snowball ice... Something I'm missing?

Post by martygras » Mon Jan 05, 2015 6:32 pm

Sometimes I have to run usb devices into a usb hub, then into the iPad. Sometimes it has to be a powered hub, sometimes it doesn't matter. Much experimenting may need to be done, but I love troubleshooting tech.

Heck, I just bought a usb turntable and got it working into my iPad Air. Now I need to find an app or Auria plugin that will remove pops and crackles.
Marty Schulte [I'm a drummer. So, there's that.]
iPad AIR(128), Akai EIE, Akai EWI USB, illudium q-36 explosive space modulator
Head First Audio (live sound for Southern Oregon, USA)

Dr. Hornalo PHD
Member
Posts: 6
Joined: Wed Dec 31, 2014 2:07 am

Re: Blue snowball ice... Something I'm missing?

Post by Dr. Hornalo PHD » Tue Jan 06, 2015 7:34 am

I just want to say thank you guys for the support! After some research I'm picking up a powered USB hub.. Should be here around the 8th. Apparently iOS 8 has something to do with it. I really hope it solves the problem, and worst case scenario, I could use a USB hub anyway :D I will report back with the results!!!

miguelmarcos
Expert
Posts: 44
Joined: Sat Apr 12, 2014 10:23 am

Re: Blue snowball ice... Something I'm missing?

Post by miguelmarcos » Tue Jan 06, 2015 10:15 am

I would still try it out on a Pc or Mac anyway. To rule out problems with the cable or mic.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Baidu [Spider] and 2 guests