How to config Apogee Duet iPad into Auria

For topics specifically about audio interfaces (USB, MFi, Camera Connection Kit)

Moderators: Corey W, Rim

Post Reply
uvazquez
Member
Posts: 12
Joined: Sat Nov 23, 2013 7:31 pm

How to config Apogee Duet iPad into Auria

Post by uvazquez » Sat Nov 23, 2013 7:40 pm

I have an Apogee Duet for iPad.

When I connect microphone to Apogee IN number 1, Auria reproduces the sound of it panned to the left. What can I do to avoid this behavior and get the microphone by default into the center?

Right know, I am using it only for live playing (as a first step).

Regards,

Rim
Site Admin
Posts: 7845
Joined: Fri Dec 23, 2005 11:08 pm

Re: How to config Apogee Duet iPad into Auria

Post by Rim » Sun Nov 24, 2013 6:07 am

Just add a new track and make sure you set it to be a MONO track.

Rim

uvazquez
Member
Posts: 12
Joined: Sat Nov 23, 2013 7:31 pm

Re: How to config Apogee Duet iPad into Auria

Post by uvazquez » Sun Nov 24, 2013 3:37 pm

Hi Rim,

Is it not possible to get it to work into a stero track panned to the center?

Regards,

Ulises

Rim
Site Admin
Posts: 7845
Joined: Fri Dec 23, 2005 11:08 pm

Re: How to config Apogee Duet iPad into Auria

Post by Rim » Sun Nov 24, 2013 4:06 pm

The routing doesn't quite work that way. When you record a stereo track, Auria expects to see signal on both L and R inputs of that track. The pan knob on stereo tracks is actually a "balance" knob, so it adjusts the balance between the L and R channels for that track. Is there a reason why you're not creating a mono track when you're recording mono sources? This is the normal way to do it. If you want to add stereo effects to that mono track, you can easily do it by choosing the "Mono to Stereo" version of the plugin.

Rim

uvazquez
Member
Posts: 12
Joined: Sat Nov 23, 2013 7:31 pm

Re: How to config Apogee Duet iPad into Auria

Post by uvazquez » Sun Nov 24, 2013 9:01 pm

Hi Rim,

Thank you for your explanation.

What happen if my interface would be an Apogee ONE with only one mic input?

Ulises,

Rim
Site Admin
Posts: 7845
Joined: Fri Dec 23, 2005 11:08 pm

Re: How to config Apogee Duet iPad into Auria

Post by Rim » Mon Nov 25, 2013 5:25 am

Auria detects one channel interfaces and copies the audio to both channels automatically, so mono and stereo tracks are the same when using one channel interfaces.

Rim

uvazquez
Member
Posts: 12
Joined: Sat Nov 23, 2013 7:31 pm

Re: How to config Apogee Duet iPad into Auria

Post by uvazquez » Mon Nov 25, 2013 8:11 am

Hi Rim,

I really thank you for all your clear explanations.

Regards,

Ulises

User avatar
martygras
Expert
Posts: 709
Joined: Wed Aug 28, 2013 10:03 am

Re: How to config Apogee Duet iPad into Auria

Post by martygras » Mon Nov 25, 2013 10:34 am

The good part is that even if it is a mono track, you can add stereo effects to it and bounce to a stereo track afterwards.
Marty Schulte [I'm a drummer. So, there's that.]
iPad AIR(128), Akai EIE, Akai EWI USB, illudium q-36 explosive space modulator
Head First Audio (live sound for Southern Oregon, USA)

uvazquez
Member
Posts: 12
Joined: Sat Nov 23, 2013 7:31 pm

Re: How to config Apogee Duet iPad into Auria

Post by uvazquez » Mon Nov 25, 2013 11:50 am

I'm really newbie recording. I have mixed many songs using midis converted to audio using VSTs and RTAS, but this is my first time using this kind of interfaces and/or recording functions.

My first steps are oriented to live playing (Saxophone). Do you know if there is any kind of guide about what each additional plug-in contents? I would like to explore more effects plug-ins into Auria: Reverb, Delay, Equalizers, Etc. which could be usefull (by now) for live performance.

Regards,

Ulises

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests