ASK THE RECORDING EXPERTS

For general questions or discussion of Auria.

Moderators: Corey W, Rim

Post Reply
User avatar
Anthony Alves
Expert
Posts: 1207
Joined: Sat Mar 10, 2012 9:52 am

Re: ASK THE RECORDING EXPERTS

Post by Anthony Alves » Mon Mar 03, 2014 8:08 pm

Well I believe that the best forum is in the app review section on the App Store. The powerful app that we are using and how the iPad itself is falling behind the app it's supposed to run. Don't get me wrong, individually all apps are tested to work on these devices as a stand alone app. However it is when one integrate these powerful apps together the iPad Air chokes and that diminishes my recording experience. We have all found clever ways to get the job done and still feel that we got most of the apps enjoyment but deep down we know there is more but we can't have it. Yes everything has limits even my iPad Air but I still love this experience, I'm just eager for the bunny to be finally pulled from the hat. Cheers.

User avatar
jg707
Expert
Posts: 67
Joined: Fri Nov 15, 2013 12:17 pm
Location: Santa Rosa California

Re: ASK THE RECORDING EXPERTS

Post by jg707 » Wed Mar 05, 2014 3:11 pm

Hi Anthony,

I have been watching and enjoying your videos on YouTube and they have really helped me get up to speed with the iPad and Auria. I know you are using an Air, but I'm wondering if some of the glitches I occasionally run into are due to my using an iPad 4 or maybe I'm just making some random errors asking too much of any processor?

Cheers!

Shazamm
Expert
Posts: 34
Joined: Tue Oct 15, 2013 4:15 am
Location: California Mobile

Re: ASK THE RECORDING EXPERTS

Post by Shazamm » Wed Mar 05, 2014 4:48 pm

Because of Auria I'm understanding channels and groups and sub groups which is good for effecting more than one track at a time. What are the aux meters for and what's a bus channel when it comes to Auria. I'm a music producer and engendering will only help me with my production thanks

JackWardProject
Member
Posts: 6
Joined: Thu Mar 06, 2014 12:35 pm

Re: ASK THE RECORDING EXPERTS

Post by JackWardProject » Sun Mar 16, 2014 11:24 am

Why after I record mix down and upload to soundcloud, I can't hear the track unless I use headphones.


*****Problem solved*****

Rfigueir
Member
Posts: 15
Joined: Fri Feb 28, 2014 10:32 pm

Re: ASK THE RECORDING EXPERTS

Post by Rfigueir » Fri Mar 21, 2014 10:34 am

Desperate for ideas:

I understand this might be a simple problem to most of you but I have quartet (just got it) and Auria (been playing with mixer portion for 3 weeks).

Now I messed around considerably with the maestro software trying at first to just understand it and to get it to play on all 4 inputs correctly from a guitar.

THEN while in input screen (Maestro) I touched the speakers drop down box and my guitar sound disappeared. No matter what I selected it did not come back. Crazy stuff. Eventually after an hour I landed in settings where I changed it to mixer and the guitar sound came back. So I then unplug it from input 3 and into input 1 and no sound again. This stuff should be automatic. Why so complex to simply get a sound.

Not it gets worse. I finally get input 3 on quartet to get to Tack 3 on the auria. So I record a test guitar. It works but of course it is all on the right pan side. why?

Then I go to try and record something on auria track 4 (should be completely simple) through input matrix and no matter what button on the matrix I hit I cannot get a sound on track 4 (AURIA). It still keeps on inputting on 3 on the auria.

Extremely frustrated.

IS THERE SOMETHING THAT HAS TO BE SET ON BOTH MAESTRO AND AURIA FOR SUBSEQUENT RECORDING OF DIFFERENT TRACKS. Any quartet input should be recognized on the auria when I try and select the correct matrix track under input matrix.

please with any ideas respond to brasil@rickfigueiredo.com


I know I will eventually figure this out but it is wasting my time and I have songs to records.

rick Figueiredo
805-338-0032 cell

Bob Amser
Expert
Posts: 109
Joined: Thu Nov 28, 2013 3:46 pm

Re: ASK THE RECORDING EXPERTS

Post by Bob Amser » Fri Mar 21, 2014 3:03 pm

Hi,

I've tried ipad with Quartet and I just avoided the Maestro app and just used it straight into Auria.

As to recoding on track 3 - this seems more to do with which inputs are 'armed' for record on Auria. I found that if I was recording from only one input, Auria would pick up the input from whatever track was armed (again, without the Maestro app open). When I looked at the input matrix, it had that input ticked along the board.

As to your one-sided guitar, I've not had this problem. Guitar produces a mono signal and it may be that recording a mono signal onto a stereo track can make it go wrong? Try changing the track you're recording onto to mono?

You can do more clever things from the Maestro app, but I only have use of the Quartet to test briefly, so haven't delved into that and can't help you out with the more detailed settings.

I hope this works - nothing more frustrating than having fabulous gear and not being able to get it to work! You will love the Quartet once it's up and running, it's really nice to work with. :D
_________________________________________________
www.soundcloud.com/bobamser

Auria, iTrack Solo, AKG414, Audio Mastering

Rfigueir
Member
Posts: 15
Joined: Fri Feb 28, 2014 10:32 pm

Re: ASK THE RECORDING EXPERTS

Post by Rfigueir » Sat Mar 22, 2014 8:31 pm

Dm1 not loading on iPad air. Reinstalled several times. Sometimes works. Mostly not. Need suggestions on other drum apps that work with iPad air and auria. Thanks.

Rfigueir
Member
Posts: 15
Joined: Fri Feb 28, 2014 10:32 pm

Re: ASK THE RECORDING EXPERTS

Post by Rfigueir » Tue Mar 25, 2014 1:02 pm

could you explain how to bounce tracks 1 thru 4 into tracks 10-11 to me on auria. In exact detail.

Much appreciated.

rick figueiredo

Rim
Site Admin
Posts: 7901
Joined: Fri Dec 23, 2005 11:08 pm

Re: ASK THE RECORDING EXPERTS

Post by Rim » Tue Mar 25, 2014 7:10 pm

Sure:

1. Solo tracks 1 thru 4 (press the S buttons below the fader)
2. Rewind to the start of the song
3. Go to Menu, Mixdown, and choose Import As New Track
4. Press OK.

Auria will mix the solo'd tracks into one stereo track and import it into your project. If you want this track to appear at track 10, just go to the editor and drag the audio in the new track into track 10.

Rim

midwinter
Expert
Posts: 26
Joined: Sun Mar 02, 2014 11:35 pm

Re: ASK THE RECORDING EXPERTS

Post by midwinter » Sun Mar 30, 2014 7:33 pm

Am I correct that so long as my signal was recorded without clipping, in Auria I can push the individual track faders into the red without them distorting (so long as the master doesn't get too hot)?

Rim
Site Admin
Posts: 7901
Joined: Fri Dec 23, 2005 11:08 pm

Re: ASK THE RECORDING EXPERTS

Post by Rim » Sun Mar 30, 2014 7:45 pm

Yes, that's right. In Auria's mixing engine, clipping can only happen in the master/subgroup tracks. However, it is still possible to clip within a channelstrips or any plugins, so it's important to watch those.

Rim

midwinter
Expert
Posts: 26
Joined: Sun Mar 02, 2014 11:35 pm

Re: ASK THE RECORDING EXPERTS

Post by midwinter » Sun Mar 30, 2014 8:04 pm

Thanks! I just had a pretty hot mix and kept seeing a lot of red in the faders but I wasn't hearing anything clip. This is such an amazing app!

Mac Ari
Expert
Posts: 52
Joined: Fri Apr 04, 2014 8:36 am

Re: ASK THE RECORDING EXPERTS

Post by Mac Ari » Fri Apr 04, 2014 8:51 am

I have recorded a project in Auria. I then transferred the files of the individual tracks over to my computer so that I could send them to someone. Unfortunately, I realized that instead of just importing one file over for the bass track, for example, the single track was broken up into several files, representing each component that made up the final performance (for example, each punch in was it's own separate file).

How do I transfer over the tracks of my project and have just one file for the current, finalized version of the track? Greatly appreciate any help on this.

Washboy
Expert
Posts: 926
Joined: Fri Aug 17, 2012 5:55 am
Location: London, UK

Re: ASK THE RECORDING EXPERTS

Post by Washboy » Fri Apr 04, 2014 3:50 pm

If the destination DAW supports AAF project transfer format, you could try "Menu -> AAF File -> Export to AAF". Otherwise you could simply mixdown to stems ("Menu -> Mixdown" and select 'Stems' instead of 'WAV' for the 'File Type').

Mac Ari
Expert
Posts: 52
Joined: Fri Apr 04, 2014 8:36 am

Re: ASK THE RECORDING EXPERTS

Post by Mac Ari » Sat Apr 12, 2014 2:00 pm

Washboy wrote:If the destination DAW supports AAF project transfer format, you could try "Menu -> AAF File -> Export to AAF". Otherwise you could simply mixdown to stems ("Menu -> Mixdown" and select 'Stems' instead of 'WAV' for the 'File Type').
Thanks, I'll give that a try!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 4 guests