Stereo and Mono

For general questions or discussion of Auria.

Moderators: Corey W, Rim

Post Reply
Marts500
Expert
Posts: 28
Joined: Fri Sep 28, 2012 10:28 am

Stereo and Mono

Post by Marts500 » Fri Oct 12, 2012 7:11 am

Taking my 1st steps tracking using Auria i noticed DI'ing my bass guitar with an Apogee jam interface it was being recorded in Stereo.Is it important to record mono sources in mono and how do i switch between the two...?

Fantastic app by the way...looking foward to more plugins & updates.

Rim
Site Admin
Posts: 8379
Joined: Fri Dec 23, 2005 11:08 pm

Re: Stereo and Mono

Post by Rim » Fri Oct 12, 2012 7:31 am

The apogee Jam only has a single mono input. Are you sure you were recording in stereo? It's possible that you added a stereo track originally, but recorded a mono recording onto it.

Rim

Marts500
Expert
Posts: 28
Joined: Fri Sep 28, 2012 10:28 am

Re: Stereo and Mono

Post by Marts500 » Fri Oct 12, 2012 8:44 am

Well...i set up the project with 24 trks and started recording..its just theres the infinity symbol at the top of the fader and two green meter lines going up and down i assumed this meant it was in stereo or double mono...?
I take it the source dictates track stereo/mono and is not switchable unless you are checking an entire stereo mix for phasing issues of course.

User avatar
Anthony Alves
Expert
Posts: 1384
Joined: Sat Mar 10, 2012 9:52 am

Re: Stereo and Mono

Post by Anthony Alves » Fri Oct 12, 2012 10:09 am

I had this anomaly just the other day. Created a mono track, recorded bass guitar through THM plugin then later after I noticed that the track eas now in STEREO and the track only offered me the stereo plugin FX not any mono. Strange but Ive had this happen several times throughout all versions of Auria. Cheers.

supanorton
Expert
Posts: 420
Joined: Tue Jul 17, 2012 1:38 pm
Contact:

Re: Stereo and Mono

Post by supanorton » Fri Oct 12, 2012 6:42 pm

I thought I was going crazy, but I've had this happen to me too.

Geronimo
Expert
Posts: 296
Joined: Sat Aug 18, 2012 8:32 am

Re: Stereo and Mono

Post by Geronimo » Sat Oct 13, 2012 4:17 am

Can i actually merge a stereo track into a mono one? That would be really nice, cpu wise, i guess.

Rim
Site Admin
Posts: 8379
Joined: Fri Dec 23, 2005 11:08 pm

Re: Stereo and Mono

Post by Rim » Sat Oct 13, 2012 6:42 am

We may be talking about two things here. Auria will convert your track into stereo if you choose a Mono/Stereo plugin on that track.

Rim

macmac62
Member
Posts: 12
Joined: Tue Aug 28, 2012 1:47 am

Re: Stereo and Mono

Post by macmac62 » Tue Oct 23, 2012 2:20 am

Dear friends, another issue in Mono/Stereo: All tracks I had imported from GarageBand and audiopasted into Auria (via e-mail export from GB as m4a and LPCM/WAV conversion in AudioShare) appear as stereo tracks, also those I had recorded from a mono source (guitar/bass). Depending on the pan setting in GB there is either a signal on both channels (same on both if panned centre) or only on one (if completely panned to that side). Is there a way to convert the stereo track in Auria to mono; resp. delete the empty channel with no signal (if 100% panned to one side)? Or can this be done already in GB or on the way? Or: what are the consequences for mixing if I use the panned-to-one-side stereo tracks? Thanks indeed!

Rim
Site Admin
Posts: 8379
Joined: Fri Dec 23, 2005 11:08 pm

Re: Stereo and Mono

Post by Rim » Tue Oct 23, 2012 5:07 am

Auria doesn't have a way to convert a stereo wav into mono or vice versa. This must be done in another program, like Sound Forge, etc.

Rim

macmac62
Member
Posts: 12
Joined: Tue Aug 28, 2012 1:47 am

Re: Stereo and Mono

Post by macmac62 » Tue Oct 23, 2012 9:03 am

OK... I saw Audacity can do this but maybe there an iOS app which can do this?
Its not a big deal, I just want to "save" some of my old GB recordings and process them further in Auria.

rafael_ollero
Expert
Posts: 32
Joined: Tue Jul 17, 2012 6:00 am

Re: Stereo and Mono

Post by rafael_ollero » Tue Oct 23, 2012 2:00 pm

TwistedWave
You can create Mono or Stereo documents where you can paste stereo/mono files, and copy/paste again to Auria.
GlitchBreaks
You can do TimeStrech here.

Washboy
Expert
Posts: 926
Joined: Fri Aug 17, 2012 5:55 am
Location: London, UK

Re: Stereo and Mono

Post by Washboy » Wed Oct 24, 2012 12:22 am

Hokusai
Free version will give you a feel for the UI. In-app purchases allow most manipulations.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests